Blog

Parkinson Hastalarının Bakımı İçin Öneriler

ffd1c79c 54e9 4174 a705 27b98b6c0277

Parkinson hastalarının bakımı için öneriler ve tavsiyeleri hakkında pek çok araştırma yapılmaktadır. Parkinson hastalığı, sinir sisteminde yer alan hücrelerin yavaş yavaş öldüğü bir hastalığı kapsamaktadır. Etki anlamında hareket zorluğu, denge kaybı ve titreme gibi durumlara yol açar. Bu tarz rahatsız edici etkilerin önlenebilmesi için tedavi sürecine ve bakımlarına dikkat etmek gerekir. Özellikle beslenme ile ilgili yenilen içilen şeyleri de dikkat etmekte fayda bulunur. Hareketlerin yavaşladığı durumlarda hastalar için zorlu bir süreç başlamaktadır. Bunun beraberinde titreme ve kas sertliği gibi durumlarda görülebilmektedir. Dopamin adı verilen beyin kimyasalının eksikliği sonucu ortaya çıkan bu hastalık, nörolojik bir bozukluktur. Hastaların bakımları konusunda günün belli bir saatini yatakta geçirmeleri gerekebilir. Pozisyon veren havalı hasta yatağı seçeneği, hastaların istirahat süreçlerinde rahat etmelerini sağlar. 45 derece açı verme özelliği sayesinde hastaların rahat edebilmeleri mümkün olur.

A+B+C Sistemli Havalı Hasta Karyolası

Parkinson Hastalarının Bakımında Yapılması Gerekenler

Hastalığın rahat bir şekilde atlatılabilmesi adına yapılması gereken bazı durumlar vardır. Parkinson hastalarının bakımı için öneriler konusu şöyle sıralanabilir:

1- Parkinson hastalığında ilaç tedavisi kesinlikle dikkat edilmesi gereken bir konudur. Özellikle sıvı tüketimine yönelerek, vücudun su dengesini korumaya yardımcı olmak gerekmektedir. Kabızlık gibi sindirim sorunlarının ortaya çıkmaması adına sıvı tüketimine başvurmak gerekmektedir. Böylelikle ilaçların daha etkili hale gelmesi sağlanabilir. D vitaminin kemikler ve bağışıklık sistemi için önemli olduğunu söylemek mümkündür. Ancak yapılan araştırmalarda D vitamini eksikliğinin Parkinson hastalığı riskinde artışa neden olabileceği söylenmektedir. Güneş ışığından ya da takviyelerden yeterli oranda D vitamini alınması gerekmektedir. Kahve içmek, Parkinson hastalığının oluşmasına karşı önleyici bir işlev göstermektedir. Fazla kafein tüketimi sonucu ortaya uykusuzluk, kalp çarpıntısı veya sinirlilik gibi durumlar çıkabilir.

2- Parkinson hastalığında beslenme sürecinin önemi bir o kadar büyüktür. Özellikle antioksidan zengini yiyecekleri yönelim sağlamak gerekmektedir. Parkinson hastalığına karşı koruyucu etkiye sahip olan antioksidan içeren yiyecekler, kesinlikle alınması gerekenler arasında sayılmaktadır. İçeriğinde C vitamini, E vitamini, Beta-karoten içeren antioksidanlar beyin hücrelerini korumaktadır. Ayrıca antioksidan konusunda içeriği zengin olan birçok farklı yiyecek bulunmaktadır. Sebzelerden ıspanak, lahana ve brokoli gibi sebzeler tercih edilebilir. Meyvelerden ise portakal, böğürtlen ve çilek gibi meyveler tercih edilebilirken, kuruyemişlerden ceviz ve badem gibi çerezleri tüketmek oldukça faydalı olacaktır. Beyin sağlığını yakından destekleyen Omega-3 yağ asitlerini vücuda almakta bir o kadar önem taşımaktadır. Keten tohumu, ceviz ve somon balığı gibi besinler Omega 3 yönünden oldukça zengin gıdalardandır. Protein tüketimine de dikkat edilerek parkinson belirtilerinin azalmasına yardımcı olunabilir. 

3- Parkinson hastalarının vücuduna alması gerektiği gıdalardan birisi de lifli gıdalardır. Kabızlık sorununu azaltan lifli gıdalar, sindirim sistemini düzenler, lif açısından zengin olan gıdalar ise tam tahıl ürünleri, meyveler ve sebzeler olarak sıralanmaktadır. Hastalık süresi boyunca sıvı alımına Özen göstermek gerekmektedir. Özellikle bu dönemde sıvının az alınması sonucu kabızlık gibi sorunlar ortaya çıkabilir. Bunun sonucu olarak susuz kalındığında ilaçların etkisinde de azalma görülebilir. Bol su içerek vücudu nemli tutmak mümkün olur. Ek olarak su tüketimiyle ilaçların etkisini de artırabilmek mümkündür.

4- Ultra pozisyon veren havalı hasta karyolası, hastanın bulunduğu odaya yerleştirilerek rahatlığı sağlanmalıdır.

A+B+C Sistemli Havalı Hasta Yatağı içi tıklayın!

5- Parkinson hastalığı süresi boyunca hastanın uyku düzenine dikkat edilmeli ve sosyal faaliyetlere katılım konusunda da desteklenmelidir.

6- Hasta, daima konuşmaya teşvik edilerek, kendini ifade etme konusunda destek sağlanması gerekir.

7- Parkinson hastaları belli saatler aralığında yatakta yattığı durumlarda dahi motor kaslarını aktive edecek hareketlere yönlendirilmelidir.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir