Hareket kabiliyeti olmayan hastalar için pratik yöntemler arasında sayılabilecek birbirinden farklı egzersiz çeşitleri bulunmaktadır. Hareket kabiliyeti sınırlı veya az olan hastaların evde fizik tedavi egzersizlerine devam ettirmesi gerekmektedir. Egzersizlerin devamlılığını sürdürebilmek, tedavinin başarısını ve iyileşme oranını doğrudan artırabilmektedir.
İnme ve beyin hasarı sebebiyle felç geçirmiş olan hastaların tedavisi konusunda belirtilmiş olan egzersizlerin bol tekrar olacak şekilde yapılması gerekmektedir. Dolayısıyla hareket kabiliyeti olmayan hastalar, evde fizik tedavi hareketlerini yapacaklarında tekrarı artırmaya yönelik stratejileri uygulamaları gerekmektedir. Tedavi süreci boyunca bakım sürecini kolaylaştıracak türde medikal ürünlere de ihtiyaç duyulmaktadır. Sayılabilecek medikal ürünlerin başında, hasta yatağı sayılmaktadır.
Hareket kabiliyeti olmayan hastaların dinlenme süreçlerinde rahat edebilecekleri türden yatağa ihtiyaç duydukları bilinmektedir. Ürünlerde kullanılan sistem dahilinde kan dolaşımı da aktif hale gelmiş olur. Yatağa bağlı hastalar için ideal bir tercih olarak havalı hasta yatağı seçeneği birbirinden farklı hareket bozukluklarına bağlı olarak görülen hastalıklarda birtakım sorunlar meydana gelir. Özellikle bu tarz hastalıklarda iyileşme kaydedebilmek için egzersizlerin düzenli olarak yapılması önemlidir.
4 Motorlu Fonksiyonel Hasta Yatağı için tıklayın!
Nöro-rehabilitasyon teknikleri ve egzersizleri dahilinde kaslar ve beyin eğitilmeyi amaçlanmaktadır. Bu sayede kasların ve beynin güçlendirilmesi ile iyi birer yol kat edebilme amaçlanmaktadır. Egzersizler oldukça fazla sayıda tekrar içermektedir. Dolayısıyla beynin hareket etmeyi unuttuğu egzersizleri çeşitlendirerek, hatırlatmak gerekmektedir. Bol tekrarla yapılan hareketler ne kadar tekrarlanırsa, o kadar hatırlanma olasılığı yükselmektedir.
Egzersiz konusunda tamamı doğru yapılmasa da yapmaya çalışmak, oldukça önemli olarak görülmektedir. Ancak hareketlerin bir veya birden fazla yanlış yapılmasından sonra daha iyisini yapabilmek için çabalaması gerekmektedir. Yapılan her tekrarda hatanın farkına varılarak, daha iyisini yapmaya çalışmak gerekmektedir.
Hareket Kabiliyeti Olmayan Hastalar Ne Yapabilir?
Hareket kabiliyeti olmayan hastaların el ve kol hareketlerinin gelişimi daha yavaş ilerlemektedir. Dolayısıyla yürüme ve bacak hareketlerine göre kıyaslandığında ince motor becerilerini yapmaya yönelmek gerekmektedir. Burada asıl olan umutsuzluğa kapılmaksızın egzersiz çalışmalarına devam etmek gerekmektedir. Zorunlu kullanım tedavisi olarak adlandırılan tedavi seçeneğinde, hastanın sağlam olan kolunun hareketleri sargı ya da eldiven vasıtasıyla kısıtlanmaktadır.
Elektrikli ve Kumandalı Hasta Yatağı için tıklayın!
Buradaki amaç, hastaların günlük yaşam aktivitesinde felçli olan elini kullanmak zorunda kalmasıdır. Dolayısıyla hastaların bütün odak noktası felçli olan kol ve eline yönelmiş olmaktadır. Günde 6 saate kadar uygulanabilecek egzersiz sayesinde önemli oranda yol kat edebilmek mümkün olmaktadır. Hareket kabiliyeti olmayan hastalar için pratik yöntemler arasında sayılabilecek; ultra pozisyon veren havalı hasta yatağı ürünü, hastalara konforlu bir kullanım olanağı sağlamaktadır.
Bu sebeple günün önemli bir saat dilimini yatakta geçirmek zorunda kalan hastalarda yara oluşma riskini de ortadan kaldırmaktadır. Havalandırma özelliği bulunan ürünlerde terleme gibi bir durumla karşılaşmak söz konusu olmamaktadır. Sağ ve sola ayrı pozisyon verme ayarları yapılarak, konforlu bir kullanım sağlamak mümkün olmaktadır. Yapılabilecek diğer yöntemler arasında, zihinsel alıştırma veya mental pratik yapmak gerekmektedir. Egzersiz yöntemlerine başlamadan önce zihinde uygulanacak olan hareketlerle ilgili tasarıda bulunmak gerekmektedir. Yapılacak olan hareketi öncesinde görsel olarak hayal edip, fiziksel egzersize benzer şekilde oluşması tasarlanabilmektedir.
Yapılacak egzersizler öncesi birkaç dakika ayırarak zihinsel alıştırma yapılması önerilmektedir. Kullanılabilecek birbirinden farklı egzersiz aletleri ile de yapılacak olan egzersizleri daha pratik şekilde yapmak mümkün olmaktadır. Dikkat dağıtıcı etmenleri ortadan kaldırarak, evde yapılacak fizik tedavi konusunda sakin bir alan oluşturulmalıdır. Doktor ve fizyoterapistlerin önermiş olduğu yöntemler doğrultusunda hareket edilerek, bir yol izlenmelidir.